Mijn favorieten

De voorlopige koopovereenkomst

Mijn naam is Martijn van Lent, sinds 7 jaar werkzaam als makelaar bestaande bouw bij Van de Zande. De naam “van de Zande” is in Waalwijk en omgeving al ruim 60 jaar een gevestigde naam in de makelaardij. In al die jaren zijn duizenden en duizenden kopers en verkopers via ons van woning gewisseld en daar zijn wij als team van Van de Zande best trots op. Veel ervaring en verhalen deelde u met ons en het leek ons leuk om een aantal van deze verhalen en ervaring middels deze en komende blogs met u te delen. Ik trok het kortste lootje ;) en bijt het spits af met als onderwerp “de voorlopige koopovereenkomst”, U  weet wel, dat belangrijke document aan het begin van de koop van een woning. Maar hoe voorlopig is een voorlopige overeenkomst? Hieronder leg ik het u graag uit.

                            

Een misverstand onder kopers en verkopers is wel eens, dat de koopovereenkomst die zij sluiten slechts een voorlopig karakter heeft. Pas wanneer ze naar de notaris gaan, zou de koopovereenkomst definitief worden. Afgezien van de drie dagen bedenktijd die een koper heeft, is er echter weinig voorlopigs aan het sluiten van een koopovereenkomst.
Een koopovereenkomst verplicht de koper in beginsel gewoon tot afname van het gekochte tegen de in de koopovereenkomst afgesproken prijs en voorwaarden. Door het passeren van de zogeheten leveringsakte (het bewijs van eigendom) bij de notaris en het inschrijven daarvan in de openbare registers, wordt de overdracht en daarmee de koop voltooid.


Ontbindende voorwaarde

De term ‘voorlopige koopovereenkomst’ kan wel gelden doordat in veel koopovereenkomsten een ontbindende of opschortende voorwaarde is opgenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een hypotheekvoorbehoud (vaak financieringsvoorbehoud genoemd) of een bouwkundig voorbehoud. De ontbindende voorwaarden treden echter zelden automatisch in. In de overeenkomst wordt omschreven op welke wijze en onder welke voorwaarden de ontbinding kan worden ingeroepen. Dit geeft de koper of de verkoper een ontbindingsrecht, maar vergt ook een actieve houding van koper of verkoper om aan te tonen dat het beroep op ontbinding geldig is.

Opschortende voorwaarde

Een andere, maar veel minder voorkomende, manier waardoor men alsnog van de koopovereenkomst 'af kan', is de opschortende voorwaarde. Een opschortende voorwaarde leidt ertoe dat de koop pas tot stand komt wanneer de opschortende voorwaarde is ingetreden. Als voorbeeld daarvan zou kunnen worden genoemd dat de koopovereenkomst pas tot stand komt wanneer een bestemmingswijziging heeft plaatsgevonden.
 

Vooraf advies inwinnen

Wil je als koper (of verkoper) na het ondertekenen van de koopovereenkomst nog de mogelijkheid hebben om, onder bepaalde voorwaarden, van de koop af te zien, dan is het noodzakelijk dat er daadwerkelijk een ontbindende of opschortende voorwaarde in de koopovereenkomst wordt opgenomen. Zijn die er niet of sluiten de voorwaarden niet aan bij de reden van ontbinding, dan is ontbinding niet mogelijk en zal de andere partij verlangen dat de overeenkomst gerespecteerd wordt of anders een boete vorderen.

Spelen dit soort zaken een rol bij de aankoop, dan is het belangrijk om hier vóór het sluiten van de koopovereenkomst aandacht aan te besteden en daarover advies in te winnen bij bijvoorbeeld een aankoopmakelaar of een andere adviseur. Is de koop eenmaal gesloten, dan zijn dit soort zaken vaak nog lastig te regelen met de verkoper. 
 
Ik hoop u hiermee aangaande dit onderwerp wat wijzer gemaakt te hebben. Heeft u vragen of wilt u reageren, dan zien we uw reactie graag tegemoet. Heeft u zelf een onderwerp waar u meer over wilt weten? Laat het dan ook weten. Het zou zomaar eens het onderwerp van de volgende blog kunnen worden.

Met vriendelijke groet,

Martijn van Lent
NVM Makelaar
martijn@zande.nl